Smutsig luft i halva Västra Hamnen

I ett internationellt perspektiv är luftföroreningarna i Malmöområdet ganska låga, men med ett svenskt perspektiv har hela Malmö innerstad en hög halt av den giftiga gasen kväveoxid, på grund av trafiken. Området där halten ligger på över 19 mikrogram kväveoxid per kubikmeter luft inkluderar bland annat Dockan, Varvsstaden och Universitetsholmen.

Smutsig luft

Vi hittar den sämre luften till höger om den röda linjen i kartan ovan.

Anna Lindgrens doktorsavhandling Astmaincidens hos barn som växer upp nära trafik (Asthma incidence in children growing up close to traffic) har undersökt 26 000 sydvästskånska barn mellan 0 och 6 år. Hon har inte hittat någon ökad risk för luftvägssjukdomar för de barn som växer upp nära tät trafik (men effekten kanske visar sig först senare i livet).

Läs mer och se större karta: Smutsig luft ger eksem och kol

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.