Bilder: Festen slutade med att husbåten välte

Husbåten längst bort från havet i Bo01s småbåtshamn lutade under lördagsförmiddagen inåt, mot kajen. Robert Hansson på restaurangen iHeart i närheten skämtade med andra i personalen om att ”ska man ha fest på en husbåt får man sätta baren i mitten”. Husbåten hade rätat upp sig när klockan var 19:30.

Ett 40-tal personer befanns sig på den två våningar höga husbåten med takterrass och partytält när den välte cirka klockan 20:13 på lördagskvällen i mellersta delen av Bo01s småbåtshamn.

En person som var på husbåtens takterrass när det hände berättar:

 • ”Plötsligt kände man hur allting började gunga. Sedan tog det någon minut innan husbåten var helt nere i vattnet.”

Vittnen på restaurangen iHeart hörde hur det knakade och redan då lutar husbåten 45 grader och är på väg ner i vattnet.

 • Det blev kaos på husbåten: ”Folk trampade på varandra, skrek och hoppade från huset. Folk var skurna och blödde. Vi skrek att de skulle hoppa från (kort) sidorna av båten”.
 • Restaurangpersonalen hjälpte en rörelsehindrad person ut från en vattenfylld toalett.

På larmcentralen gick larmet klockan 20:20.

avsparrat
2013-08-31: Området runt olycksplatsen spärrades av. Foto: Lars Tufvesson.

 • I räddningsinsatsen deltog nio brandstationer och Kustbevakningen.
 • Sex personer fick åka till sjukhus (enligt de flesta källor. Litar man på Sveriges Radio så var det åtta personer), varav en med allvarliga (ej livshotande) skador.

 

bro
2013-08-31: ”Grunden” med de luftfyllda tunnorna som husbåten stod på följde inte med i fallet. Foto: Lars Tufvesson.

dorr
2013-08-31: Människor kröp ut ur fönstren på husbåten. Flera personer hamnade i vattnet. 42 personer evakuerades. Foto: Lars Tufvesson.

 

kran
2013-08-31: Dykare har sökt i vattnet. De sökte under båten först efter att en kranbil fästs i husbåten. Den andra kranen är en av brandkårens bilar som lyser upp området. Foto: Lars Tufvesson.

 

losskopplad
2013-08-31: Efter att dykarna dykt under båten klättrar två personer upp på husbåten för att lossa kranbilens kran. Här är de på väg ner igen. Foto: Lars Tufvesson.

Polisen tror inte att det finns någon kvar i vattnet.

stolar
2013-08-31: Blöta stolar som tidigare har stått på ett husbåtstak. Foto: Lars Tufvesson.

Husbåten ligger fortfarande kvar med taket i vattnet (förankrad) när detta skrivs.

Lars kommentar: Det är intressant hur felaktig information kan spridas via nyhetsmedia i samband med en nyhet av detta slag. Till exempel:

 • Exempel 1:
  • Om man går till Kvällsposten på nätet www.kvp.se (som borde ha lokalkännedom men som verkar skötas från Expressen i Stockholm utanför kontorstid), och letar upp deras artikel om händelsen Husbåt har vält i hamn – dykare är på plats så kan man läsa att:
  • ”Enligt TT inhyser husbåten en restaurang och enligt initiala uppgifter från SOS Alarm ska mellan 50 och 60 personer ha hamnat i vattnet.”
  • Stockholmsbaserade TT har fel (eller så har Stockholmsbaserade Expressen tolkat TT fel): Husbåten inhyser inte en restaurang. Däremot deltog personal från näraliggande restaurangen iHeart i det initiala räddningsarbetet.
 • Exempel 2:
  • I Sveriges Radios rapportering får vi veta att: ”De ska ha dansat och haft roligt, men det var tur i oturen att huset inte välte helt utan som vi ser bara 45 grader på sidan, så de flesta tycks ha hamnat framför och inte tryckts ner under vattnet”
  • Felaktigheten här är att husbåten välte mer än 45 grader. Den välte cirka 135 grader och takterrassen trycktes nästa helt ner i vattnet, vilket syns i till exempel bilden som Sveriges Radio visar ovanför den felaktiga texten.

Läs mer:

Dagen efter

nyfikna
2013-09-01: Många nyfikna tog sig till den välta husbåten under söndagen. Även de som var med om olyckan samlades vid husbåten mitt på dagen för att prata igenom det som har hänt. Foto: Lars Tufvesson.

 

brate
2013-09-01: Polisens avspärrningar var mindre omfattande under söndagen. I vattenkanten låg fortfarande ett kylskåp, bord, stolar och resterna av ett partytält. Foto: Lars Tufvesson.

 

olycka
2013-09-01: Huskroppen lossnade från flotten. Foto: Lars Tufvesson.

Frågor man ställer sig:

 • Hade olyckan kunnat undvikas om infästningarna mellan husbåtskropp och flotte hade varit starkare?
 • Hade olyckan kunnat undvikas om balkarna som höll fast flotten hade kompletterats med balkar högre upp som höll fast husbåtskroppen? (Landgången satt högre upp och höll fast husbåtskroppen, men precis som infästningarna mellan husbåtskropp och flotte så var landgångens infästningar för klena när olyckan inträffade.)
 • Hur många personer och hur stor viktbelastning ska en husbåt av denna typ klara?
 • Var det för hög tyngdpunkt som fick husbåten att välta?
 • Det blåste en del. Hur mycket bidrog vindfånget i partytältet på takterrassen till att husbåten välte?

Läs ännu mer:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.