Planer på Göteborgsskyskrapa högre än Turning Torso

Det finns planer på en skyskrapa i Göteborg som siktar in sig på att bli elva meter högre än Turning Torso. Byggföretaget Sefa vill bygga Karlavagnstornet vid Lindholmsallén på Hisingen i Göteborg. Låt oss göra en jämförelse med Västra Hamnens högsta hus.

Jämförelse Karlavagnstornet Turning Torso
Färdigbyggd Viljan från byggföretagets sida är att den nya skyskrapan ska vara klar om fem år. Turning Torso invigdes den 27:e augusti år 2005.
Höjd 201 meter 190 meter
Våningar 60 våningar 54 våningar
Lägenheter 300 lägenheter 147 lägenheter
Bottenvåningarna Hyresrätter, kontor, handel och service i de nedersta 10 våningarna. Kontor i de två nedersta kuberna – 10 våningar.
Våningar högre upp Över våning 10 planeras det för bostadsrätter, där kvadratmeterpriset kan hamna på 75 000 kronor per kvadratmeter. Tanken var att lägenheterna i Turning Torso skulle bli bostadsrätter för i medel 53 000 kronor per kvadratmeter och med ett maxpris på 60 000, men det var för dyrt för Malmös bostadsmarknad runt åren 2002-2004 och lägenheterna omvandlades därför till hyresrätter.
Val av arkitekt En internationell arkitekttävling kommer att hållas för att bestämma hur skyskrapan ska se ut. För Turning Torsos del så hade mässledningen för bomässan Bo01 kontakt med den spanske arkitekten Santiago Calatrava för en mässkanslibyggnad som aldrig byggdes. När HSB senare visade intresse för att bygga ett 25 våningar högt hus i Västra Hamnen (som kommunen ville ha för att inte Malmömässan-byggnaden skulle dominera för mycket i området) så tipsade mässledningen HSB om Santiago Calatrava. På Calatravas kontor stod en skulptur som fick bli utgångspunkten för Turning Torsos utseende. För att vridningen per våningsplan inte skulle bli för stor så blev det i slutändan mer än dubbelt så många våningar jämfört med vad den ursprungliga detaljplanen medgav.
Byggkostnad Totalkostnaden beräknas till cirka två miljarder kronor, men då ingår även andra byggnader och totala antalet lägenheter blir cirka 1200. Den beräknade kostnaden för Turning Torso steg efterhand. 950 miljoner blev 1,1-1,2 miljarder och landade slutligen på 1,6 miljarder. Till detta kom en kostnad på 265 miljoner kronor för en garagebyggnad bredvid Turning Torso, som man efter ett tag kom på att man behövde bygga. Totalkostnaden för Turning Torso-bygget hamnade därför på 1,865 miljarder kronor.
Citat Göteborgsbyggföretagets representant:

  • ”Jag vill att huset ska bli estetiskt tilltalande men också byggas med en konstruktion som inte är för komplicerad att bygga och underhålla.”
GPs arkitekturkritiker om Turning Torso:

  • ”Turning Torso är ett bra hus. Det är intressant att tänka tillbaka på hur debatten gick när det skulle byggas. Det var ett enormt motstånd från malmöborna. Nu har det svängt helt och de flesta uppfattar Turning Torso som det ikoniska landmärke det är.”

Läs mer:

En reaktion på ”Planer på Göteborgsskyskrapa högre än Turning Torso

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.