Havsbotten norr om Västra Hamnen mår bättre efter utfyllnad

Kockums grävde på 1940-talet en ränna i havsbotten för att de stora nybyggda båtarna skulle kunna ta sig ut på djupare vatten. Rännan går norrut, och startade ursprungligen där Stapelbäddsparken idag ligger. På 1990-talet fylldes hamnen igen av Saab, men rännans fortsättning ut i havet norr om Västra Hamnen blev kvar:

  • 400 meter lång, 100 meter bred och 8 meter djup (där havet i övrigt är 4-5 meter djupt).
  • I fördjupningen samlades förr döda alger som inte bröts ner i den syrefattiga miljön. Detta blev ett miljöproblem.
  • 130 000 kubikmeter bottenmassor från bygget av rännor och kajer i Norra Hamnen har använts för att fylla igen Kockumsrännan.
  • Vattenmiljön har återhämtat sig snabbt.

Läs mer: Död botten repareras med rester

Lars kommentar: En av Sydsvenskans bilder har bildtexten: ”Den djupa rännan som förr tog de stora båtarna ut till havs löpte norrut från Västra Hamnen, nordost om den plats där djuphavsbadet idag ligger.” Problemet med denna bildtext är att bilden visar en av de runda träbryggorna utanför spejarna i Daniaparken.

  1. Bildtexten får läsaren att tro att bilden visar havet där Kockumsrännan låg (norr om Västra Hamnen). I verkligheten visar bilden havet väster om Västra Hamnen. Kockumsrännan finns inte med ”på bild”.
  2. Bildtexten får också läsaren att tro att bilden visar djuphavsbadet, en badplats som ligger 450 meter längre åt nordost – fågelvägen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.