Snart slutseglat för stora Koggen

De två medeltidskoggarna började byggas 1998, och tanken var att kostnaden skulle landa på 10 miljoner kronor. Förhoppningen var att Koggmuseet vid Skeppsbron skulle locka till sig tiotusentals tyskar.


2007-10-27: Stora koggen vid Scaniaplatsen. Foto: Lars Tufvesson.

 


2007-10-06: Lilla koggen på besök vid Scaniaplatsen. Foto: Lars Tufvesson.

Byggkostnaden för Koggarna och Koggmuseet vid Skeppsbron blev 70 miljoner kronor, och totalkostnaden inklusive drift är nu uppe i över 100 miljoner kronor.

  • Den lilla koggen heter Enighet av Elbogen och används för skolseglingar.
  • Den stora koggen heter Twekamp af Elbogen och ligger mest vid kaj, eftersom det krävs stor besättning och små vågor.

Kulturnämndens arbetsutskott vill nu att den stora koggen inte längre ska seglas, utan i stället läggas i en ”järnhållare” vid kaj vid ”museet”, och göra den till en besöksattraktion. Kulturnämnden ska besluta om den stora koggens framtid i december.

Lars kommentar: Den som läser Sydsvenskans artikel i ämnet (följ länken nedan) kan lätt förledas att tro att artikelförfattaren med ”museet” menar Koggmuseet vid Skeppsbron (som är det enda museum som nämns mera specifikt i artikeln). Troligtvis syftar artikelförfattaren med ”museet” på Malmö Museer vid Malmöhusvägen, trots att denna grupp av museer inte nämns i artikeln.

Läs mer: Stora koggen strandar för gott

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.