Bilder: Sveriges modernaste ubåt dök upp utanför Dockan

Under tisdagsmorgonen lade den 60 meter långa ubåten HMS Halland till vid kajen utanför Dockan.


2012-09-11, på morgonen: Ubåten HMS Halland dök upp vid kajen utanför Dockan. Foto: Lars-Erik Olsson.

Anledningen till besöket är att Försvarsmakten vill visa upp sig. De svenska ubåtarna kan inte vara alltför hemliga, för då blir det svårt att rekrytera personal. Man vill också visa vad man gör för skattebetalarnas pengar.

Ubåten HMS Halland är Sveriges modernaste ubåt. Den har en Stirling-motor från Kockums (troligen utvecklad i Västra Hamnen), som gör att den kan vara kvar under vatten längre tid än konventionella ubåtar, samtidigt som den är mycket svår att upptäcka.


2012-09-11, tidig kväll: Ubåten HMS Halland har sällskap av danska sök- och räddningsbåten MHV 901 ENOE. Medan den danska båten går att hitta på Marine Traffic, så avslöjar ubåten HMS Halland inte sin position på detta sätt. Foto: Lars Tufvesson.

Mer:

Besök ubåten:

  • Under onsdagen och torsdagen mellan klockan 9:00 och 13:00 är det visning för allmänheten.
  • Yttre hamnen, kajplats 31.
  • Du ska vara fullt frisk och inte rörelsehindrad, samt kunna klättra i stegar (lejdare).
  • Läs mer: Besök ubåten från ”Nya landgång”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.