Malmö Triathlon: Mindre plågsam trafikavstängning än initialt befarad

Även om man bor i Västra Hamnen vill man ha friheten att kunna ta bilen till och från sin bostad. Söndagen den 5:e augusti mellan klockan 8 och 15 tänker Svenska Triathlonförbundet tillsammans med Malmö stad och polisen ta den friheten från många boende i Västra Hamnen.

Så här står det till exempel vid Lilla Varvsgatan, där över 300 bostadsinnehavare måste köra för att komma till och från sina hem:


2012-08-01: Begränsad frihet. Foto: Lars Tufvesson.

Kommer det då att bli så långvarig avstängning som skylten i bilden får oss att tro (och som även informationen som har skickats ut till hushåll som berörs ger sken av)?

Som tur är, är svaret på frågan nej. För Lilla Varvsgatan kan vi enligt projektledare Jan Nilsson på Svenska Triathlonförbundet förvänta oss följande begränsningar i vår frihet under söndagen:

  • ”Vi kommer att släppa ut och in bilar från parkeringsgaragen i Lilla Varvsgatan under så gott som hela tävlingen. Det kan bli några minuters väntan vid ett fåtal tillfällen enligt nedan.
    • På förmiddagen från ca 10.20 fram till 12.00 kommer vi bara att ha löpning i Lilla Varvsgatan. Då släpper vi in och ut bilar via Lilla Varvsgatan och bort mot Dockan. Cyklar gör vi då i Barometergatan som är stängd för biltrafik på förmiddagen.
    • Klockan 12.00 startar Nordiska Mästerskapen och Elit grupperna. De kommer att ge sig ut i tre ganska samlade klungor. Ca kl 12.15, 13.20 och 13.55. Då blir det totalstopp i Lilla Varvsgatan i 5 – 10 minuter per klunga, tyvärr.
    • Mellan 12.00 — 15.00 kan vi inte släppa in bilar i Lilla Varvsgatan. Men vi släpper fortfarande ut via Barometergatan / Flaggskeppsgatan.” … ”Är det en person som har svårt att gå så kommer vi att lotsa in er till garaget så fort det blir en lucka.”

2 reaktioner på ”Malmö Triathlon: Mindre plågsam trafikavstängning än initialt befarad

  1. Jag hade inte fått någon information och hade inte läst denna sida. Jag visste därför inte att min normala väg ut via Propellergatan-Västra Varvsgatan vid Lawson-huset var avspärrad med kravallstaket förrän jag försökte köra ut under eftermiddagen. Fick vända och följde den röda hänvisningsskylten in på Rodergatan. Varför man ledde in trafiken på Rodergatan är en gåta, för även den var avspärrad (vid korsningen med Lilla Varvsgatan). Funktionärerna vid kravallstaketet där uppmanade mig att backa tillbaks hela Rodergatan och köra via Propellergatan-Salongsgatan fram till deras ”sluss” över Lilla Varvsgatan. Efter detta varv kom jag sedan fram till Barometergatan och fick passera två ”förbjudet för fordonstrafik-skyltar” och en byggarbetsplats för att ta mig ut från Västra Hamnen. Jag skickade ett email till arrangören och beskrev turen och fick nyss svar från projektledaren Jan Nilsson (som för övrigt är Jönköpingsbo). Han vidarebefodrade en mailkonversation han hade haft med en för mig okänd Sara som utan problem hade kört ut från Västra Hamnen före kl 8 på morgonen. Vidare skrev han ”några få tyckte som du men vi väljer att skita i er” och ”om två veckor kör vi i Stockholm och då stänger vi av Slottsbron så inte ens Kundgen kommer ut” och ”Vi kommer tillbaka till Malmö nästa år och då ska vi ha ännu trevligare. För den här stan är min lika mycket som din och så länge de som sitter med beslutsrätt tycker att det ska hända något här så kommer jag att hjälpa till med stor glädje och mycket engagemang”.

  2. Arrangören har ju helt rätt. Västra Hamnen tillhör inte endast de som råkar ha möjlighet att bo där. Man har valt i Malmö att bygga ett modernt och vackert område i de gamla hamnarna. Andra områden har man låtit förfalla. Vissa har privilegiet att kunna bo i dessa nya kvarter. Många, de flesta faktiskt, har det inte detta privilegium även fast deras uppoffringar också på ett eller annat sätt har behövts. Att upplåta delar av området för arrangemang som t.ex. detta är det minsta man kan förvänta sig att ni som bor i området ska behöva stå ut med. (Inte för att jag har några illusioner om att just detta arrangemang i praktiken är till för alla, principen gäller dock ändå.) Det ingår bara i kontraktet. Det är ingen självklarhet att alltid kunna använda hela vägnätet efter eget behag. Inte ens de delar av det som är utanför farstudörren. Var med istället, eller gå ut och heja och ät en korv. Det var ett mycket angenämt arrangemang och mycket trevligt och just Västra Hamnen är faktiskt ett område som lämpar sig för just triathlon exceptionellt väl.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.