Bildspecial: En tur upp i toppen på fyren Malmö Inre

Under lördagen var det möjligt för allmänheten att besöka den gamla röd-vita fyren Malmö Inre vid Universitetsbron, som byggdes år 1878.

  • Tre personer i taget fick gå upp i fyren.
  • Man fick vistas i fyren i fem minuter.
  • Tornets höjd är 20,2 meter.
  • Tornet är av metall, och är byggt med samma teknik som Eiffeltornet i Paris.


2012-08-18: Fyren Malmö Inre. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-08-19: En titt uppåt när vi är på väg upp för trappan inuti fyren. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-08-19: Universitetsbron så som den ser ut från fyrens topp. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-08-19: Orkanen och Hjälmarekajen sedda från fyrens topp. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-08-19: Fyren används inte längre. Den riktiga fyrbelysningen har ersatts med en enkel glödlampa med ett ”fyrsken” riktad in mot staden. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-08-19: Om man står i fyrens topp, och tittar 20 meter ner på norra sidan, så ser man ett betongfundament påbyggt med ett trädäck. En dag för mycket länge sedan, när fyren fortfarande var i drift och trädäcket inte fanns, så väntade två busiga grabbar på att fyrvaktaren skulle lämna fyren. När han gjorde det, smet grabbarna upp i fyren och hoppade ner i havet. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-08-19: Om man står i fyrens topp och tittar ner på södra sidan, så ser man piren som går ut till fyren. I bilden ser man också människorna som väntar på att få komma upp i fyren, samt en modern belysningsarmatur. Foto: Lars Tufvesson.

 

 

 


2012-08-19: Den teknikintresserade noterar denna manöverpanel i fyrens bottenplan, bredvid trappans början. Det är manöverpanelen för Universitetsbron, som vrider sig åt sidan när den öppnas. Bron öppnas varje tisdag klockan 10:00, för att hålla maskineriet i trim. I övrigt öppnas bron om något stort fartyg ska in eller ut, som när isbrytaren Bore nyligen anlände. Kanalbåten som åker med turister i Malmös kanaler kör under bron utan att den behöver öppnas. Foto: Lars Tufvesson.

 

Lär dig mer: Malmö Inre (släckt)

2 reaktioner på ”Bildspecial: En tur upp i toppen på fyren Malmö Inre

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.