Kockums halvsekelgamla huvudkontor ingår i det nya Malmö – enligt Sydsvenskan

I dagens Sydsvenskan fokuserade en rad artiklar på olika gränser i Malmö stad. Fyra av reportrarna upplevda gränser i staden fick en artikel var. Gränsen mellan det nya Malmö och det gamla Malmö hittade Sydsvenskan i Västra Hamnen längs Stora Varvsgatan.

Så här beskriver Sydsvenskans reporter gränsen mellan gammalt och nytt när man står vid Västra Varvsgatans rondell i Västra Hamnens mitt:

  • Det nya Malmö: ”Till vänster Kockums nya femton våningar höga och svängda glasskrapa och där bakom Ubåtshallen som annekterats av Malmö högskola och Mediegymnasiet.”
  • Det gamla Malmö: ”Till höger ett hukande murrigt envåningshus i brunt tegel, ännu en kvardröjande del av den gamla varvsstaden, som ser ut som en förskrämd gnagare där det står.”


Nytt hus enligt Sydsvenskan. Foto: Lars Tufvesson.

Lars frågar sig:

Visserligen har Gängtappen (som Kockums huvudkontor kallas) en arkitektur som står sig väldigt väl jämfört med hus byggda på 2000-talet i Västra Hamnen, men att kalla ett hus som byggdes 1958 (för mer än ett halvsekel sedan, 54 år) för en del av det nya Malmö, är det inte att dra gränsen för vad som är nytt lite väl långt bakåt i tiden?

Lars kommentar:

Sydsvenskan påstår att ’Senast 2013 ska de sista industriella verksamheterna vara ute ur de gamla varvshallarna. Hela området ska enligt en storslagen plan omvandlas till ett ”modernt hamnkvarter” med 1500 bostäder och 5000 kontorsplatser.’

Sydsvenskan vilseleder sina läsare, eftersom både Peab och hyresgästerna i de gamla varvshallarna är inne på att de sista industriella verksamheterna kommer att fortsätta längre än så (vilket tidningen själv har rapporterat om tidigare, den 13:e mars: Vindkraftsfabriken måste flytta på sig)

  • Kockums industrier hoppas att få stanna till 2015.
  • Peab låter EWP stanna kvar i området till 2015.

Läs mer: Checkpoint: Västra Hamnen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.