100 % lokalt producerad förnybar energi i Västra Hamnen?

Kommunen med Ilmar Reepalu i spetsen och Eon kommer emellanåt med påståendet att vi använder oss av 100 % lokalt producerad förnybar energi i Västra Hamnen. Här är till exempel en relativt ny video från Eon:

Att vi skulle använda ”100% lokalt producerad förnybar energi i Västra Hamnen” är ett felaktigt påstående.

  • Ambitionen ”100% lokalt producerad förnybar energi” har enbart gällt för Bo01-området i Västra Hamnen, dvs för 13% (22 ha) av Västra Hamnens yta (175 ha).
  • Ambitionen har aldrig uppnåtts.
  • Vindkraftverket Boel i Norra Hamnen anses som lokalt producerad energi i Västra Hamnen, trots att lokalt konsumerad energi i Norra Hamnen inte tas med i beräkningarna.

Mellan 2001 och 2009 fungerade värmepumpen i Akterns Värmepumpanläggning dåligt. Efter 2009 har den fungerat bättre, och Eon säger sig ha nått upp till 100 % av det ursprungliga beräknade energibehovet. Problemet är att energibehovet är större än beräknat, eftersom husen i Bo01-området består av 41 % fler kvadratmetrar (120 000 kvm) än beräknat (85 000 kvm) samt eftersom många hus i området gör av med mer än dåtidens målsättning 105 kWh/m2.

Det hade varit kul att se statistik år för år över hur stor andelen lokalt förnybar energi har varit i Bo01-området, eftersom kommunen och Eon gör så stor sak av påståendet ”100 % lokalt producerad energi”. Eon har hittills valt att inte producera någon sådan statistik. Nu vet du varför.

Liknande inlägg: 100% lokalt producerad förnybar energi med ett större vindkraftverk?

En reaktion på ”100 % lokalt producerad förnybar energi i Västra Hamnen?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.