Bildspecial: Följ med på en shoppingtur i Green Matmarknad

Dagens scoop:

På fredag öppnar Green Matmarknad i Turning Torsos garage. Butiken och restaurangen har 2600 kvadratmeter till sitt förfogande. Hur stort är det? Inte lika stort som ICA Maxi Västra Hamnen (med 4500 kvadratmeter butiksyta), men det räcker gott och väl till för att hysa en stor mängd olika varor.

När vi kommer innanför dörren känner vi igen gången genom den forna Turning Torso Gallery. Här står numera kundvagnarna av återvunnen plast parkerade (av samma type som Coop Forum på Stora Bernstorp har).


2012-01-25: Ingången till butiken ligger precis bortom den andra raden med kundvagnar, in till vänster. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Till höger skymtar en av de lådcyklar man kan låna för hemtransport av varor. Gröna mattan är utrullad. Ja, då går vi väl in då. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Precis till höger innanför ingången huserar matmarknadens florister. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Rakt fram från ingången räknat hittar vi frukt och grönt-avdelningen, som vi nu har tagit oss in i. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Eftersom Green Matmarknad satsar mycket på närproducerat och ekologiska varor i säsong, så tittar vi extra noga på det gröna. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Det är dags att ge oss längre in i den avlånga butiken. Vi tar väl ett varv, medsols. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: På vår vänstra sida hittar vi Pauls kök. Här kommer du att hitta veckans kasse. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Brödavdelningen erbjuder bröd med ätbar etikett. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: I kafferosteriet står det en rostmaskin som sprider en god doft i butiken när den är igång. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Kafferostaren kan även hjälpa till med att mala bönor i lösvikt från Bergstrands Kafferosteri på det sätt som passar bäst för hur du tänker använda bönorna. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Nu passerar vi Sveriges största refill-station för tvätt- och diskmedel. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Så har vi då kommit fram till andra ändan av butiken. Här hittar vi kylvarorna. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Vi beger oss till östra änden av butikens bortre kortända. Kortändan är faktiskt ganska lång (vilket syns i bilden ovan). Här skådar vi västerut genom frysavdelningen (med bland annat spännande glass-sorter och goda frysta bär) bort till kylavdelningen vi nyss besökte. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Varorna de minsta barnen behöver har fått en egen avdelning. Mat, blöjor och leksaker. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Nu har vi kommit fram till den del av butiken där saluhallskänslan infinner sig som allra mest. Bakom delikatessdisken som just här innehåller ostar så hittar vi kött som håller på att hängmöras. Du behöver inte köpa hela stycket. Du kan boka en del av köttbiten och hämta den när den har hängt klart. Foto: Lars Tufvesson.

 

Den långa delikatessdisken har även plats för fiskar, men de riktigt färska fiskarna hade inte kommit på plats vid vårt besök.

Nu när vi har gått ett yttervarv känns det som att det är dags att titta lite närmare på varorna i mitten av butiken.


2012-01-25: Sushi-ris, wasabi, miso-soppa och japanskt sesamsalt. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Många nya musli-varianter att utforska från alara (into the garden – organic muesli):

 • Organic branberry
 • Fruit, seed & spice
 • Date with cocoa
 • Goji berries & pineapple
 • Maca’s secrets, for adults only
 • Fair trade
 • Organic rich

 

Det finns många nya varor att bekanta sig med, för Västra Hamnen-bon som är van att se världens mat genom ett filter skapat av ICA Maxi. Det tar ett tag att vänja sig. Vi får komma tillbaka vid ett senare tillfälle och upptäcka mer. Nu är det dags att betala.


2012-01-25: Så här går det till att betala i Sveriges första helt automatiserade kassalinje:

 1. Ställ din kundkorg vid en av de fyra kassorna längs väggen. Har du många varor i kundvagnen så finns det även två lite större kassor bakom godiset.
 2. Tryck på skärmen för att starta och välja antal kassar du behöver.
 3. Scanna dina varor och plocka ner varorna i kassen som du hänger på galgen på andra sidan skärmen.
 4. Du måste betala med kort.

 


2012-01-25: Har du inga kassar med dig, så kan du antingen köpa en vanlig plastkasse, eller en rejäl kasse som håller för många matinköpsrundor. Foto: Lars Tufvesson.

 


2012-01-25: Här är den då, den svenska och ekologistkt nedbrytbara plastkassen som kommer att konkurrera med ICA Maxis kassar om utrymmet under din diskbänk. Turning Torso har på kassen fått sällskap av lite broccoli och en ko. Foto: Lars Tufvesson.

 

Dags att summera, även om det är svårt att summera första intrycket från Green Matmarknad, eftersom det rör sig om så många intryck som måste sammanvägas. Låt oss trots allt göra ett försök (för butiksdelen – vi har ännu inte tagit en titt på restaurang- och café-delen):

 • Butiken är större än du tror.
 • Jag gillar valmöjligheter. Vi som bor i Västra Hamnen har vi fått ett alternativ till ICA Maxi som inte har lika stor mängd varor som ICA Maxi, men som har en mängd varor som du inte hittar på ICA Maxi.
 • Du kommer att kunna handla allt du behöver på Green Matmarknad, men du kommer inte att hitta alla varor som du är van vid från ICA Maxi. Till exempel finns det ingen minimjölk från Skånemejerier, men det finns både lättfil och ekologisk lättmjölk från Skånemejerier, samt mjölk från andra mjölkfabrikanter.
 • Jag gillar att prova nya saker. Det finns många nya varumärken att testa i Green Matmarknad.
 • Jag gillar när det är enkelt att handla bra matvaror. På Green Matmarknad behöver man inte lusläsa innehållsförteckningen för att avgöra om matvaran är bra mat eller inte.
 • Jag gillar uppstickaren som vågar utmana de stora och allt för få jättarna på den svenska livsmedelsmarknaden.
 • Jag hoppas att priserna kan hållas på en lägre nivå än vad vi är vana vid för ekologiska livsmedel.

Det ska bli spännande att se hur stor kundtillströmningen blir till Green Matmarknad när nyhetens behag väl har lagt sig. För valmöjlighetens skull så hoppas jag att kundtillströmningen blir stor.

Green Matmarknad öppnar på fredag (27:e januari) klockan 10:00.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.