Hotellet i Dockan: Kommunen får bakläxa av Länsstyrelsen

Från Sydsvenskan på nätet 2011-11-21

Stadsbyggnadsnämnden försökte med ett enkelt planförfarande ta fram en detaljplan som tillåter ett 85 meter högt hotell i Dockan med 300 rum.

Hotell

Länsstyrelsen anser inte att ett enkelt planförfarande kan användas för denna detaljplan, eftersom:

 • Detaljplanen har inte begränsad betydelse. Husen i närheten är 15 meter höga.
 • Detaljplanen saknar inte intresse för allmänheten. En del boende och minst en bostadsrättsförening i Dockan motsätter sig nuvarande detaljplaneförslag.

Länsstyrelsen anser att det slutliga beslutet på kommunal nivå bör tas i Kommunfullmäktige i stället för i Stadsbyggnadsnämnden.

Lars kommentarer:

 1. Om man läser Sydsvenskans artikel i ämnet så får man intrycket att Länsstyrelsen har satt stopp för hotellbygget. Det är inte sant. Hotellet kan komma att se ut ungefär som nuvarande förslag. Det Länsstyrelsen har sagt är att eftersom det är en viktig detaljplan så måste kommunen ta den lite mer krävande vägen via Kommunfullmäktige innan detaljplanen kan godkännas.
 2. I Sydsvenskans artikel talas det om att Dockans hotell skulle bli Malmös tredje högsta hus. Beroende på vilket humör man är på och vilken tidsperiod man menar så kan det påståendet både vara sant och falskt:
  1. Öresundsbrons pyloner 204 meter
  2. Turning Torso 190 meter
  3. Heleneholmsverkets skorsten 130 meter
  4. Jägersrotornet 107 meter
  5. Sankt Petri Kyrka 105 meter
  6. Point Hyllie 100 meter (bostadshus klart 2015)
  7. Silo i Norra Hamnen 90 meter
  8. Kronprinsen 82 meter
  9. Hotell i Dockan cirka 80 meter (om man litar på SkyscraperCity Dockan Hotel), eller 85 meter (om man lyssnar på diskussionerna kring detaljplanen) (klart 2014)

Läs mer:

Boka hotell

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.