Hur bra skulle Turning Torso klara en flygkrasch?


2011-09-11: Turning Torso och Västra Hamnen sedd från Ön i Limhamn. Foto: Lars Tufvesson.

Ny Teknik intervjuade Jan Byfors (teknisk chef på NCC, företaget som byggde Turning Torso) med anledning av tioårsdagen för flygplanskrascherna i New York. Jan anser att Turning Torso inte kommer att rasa vid en flygplanskrasch, och hänvisar till att:

  • Turning Torso är ett smalare torn än World Trade Center-tornen i New York. Vid en ”fullträff” med ett horisontellt flygande Jumbojet-plan skulle de bränslefyllda flygplansvingarna inte träffa tornet.
  • Turning Torso har en kärna av betong, som är mer robust än World Trade Center-tornens stålstommar.

Läs mer (och glöm inte att bläddra bland den länkade artikelns kommentarer, för att få mer än NCCs åsikt till livs): ”Turning Torso ska klara en krasch”

Apropå bilden ovan, så kan vi ha en liten gissningslek: Vet du vad det är som tittar fram bakom Turning Torso? (Svar efter den uppförstorade bilden nedan.)


2011-09-11: Vad är det för byggnad som gömmer sig bakom Turning Torso i detta foto taget från Ön i Limhamn? Foto: Lars Tufvesson.

Svaret kommer här: Det är Cementas nya cement-terminal i Norra Hamnen, som snart ska ersätta Cementas cement-terminal i Limhamn. Tornet är 90 meter högt och har en konferensanläggning högst upp. Det är ännu oklart om konferensanläggningen kommer att kunna bokas av andra företag. (Turning Torso är 190 meter hög och har en konferensanläggning i två plan högst upp som andra företag kan boka.)

Läs mer: Cementa bygger ny terminal i Malmö

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.