Önskas: Mer varierat butiksutbud, topprestaurang & farbar kanal

 En artikel i Sydsvenskan diskuterade Bo01:s och Västra Hamnens utveckling sedan bomässan för 10 år sedan.

Arkitekturskribent Leo Gullbring framförde många åsikter. Intressantast var följande:

  • Mässområdet: ”Här fanns en pseudovetenskaplig tro på att man kan skapa perfekta miljöer för människor, något som reducerar staden till en kuliss snarare än en levande föränderlig miljö. Men jag tycker inte att den aspekten stör när det gäller just Bo01, området har fått ett eget liv bortom de mera utopiska idealen.”
  • Butiksutbudet: Leo föreslår att kommunen subventionerar hyrora i vissa butikslägen (som i Paris) för att ge utrymme åt småföretagare med ett unikt utbud från när och fjärran liknande det utbud som finns runt Möllevångstorget.
  • Turning Torsos slutenhet: ”Lika självklart som att man kommer hit för att bada på dagen vore det att man kunde besöka en bar eller restaurang allra högst upp i Torson” (Lars kommentar: Stavningen i citatet har korrigerats. I Sydsvenskans artikel missade korrekturläsaren (om det fanns en sådan) en borttappad bokstav. Där stod det ”allra höst upp i Torson”.)

Landskapsarkitekt Monika Gora bidrog också med många åsikter. Intressantast var följande:

  • Miljön runt den stora glasbubblan nära Scaniaplatsen (Monika var glasbubblans arkitekt): Hon saknar tallarna som tidigare stod på platsen där det idag är uteservering.
  • Varför det inte finns flera höga byggnader i Västra Hamnen, förutom Turning Torso: ”Ingen har väl råd att bygga lika högt. Och ingen vill bara bygga halva höjden.”
  • Lilla Kockumskanalen: ”Om kanalerna varit djupare hade man inte behövt pumpa upp vatten som man tvingas göra nu. Just det är ju inte särskilt ekologiskt.”

Läs mer: ”Staden borde tänka större”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.