Ett helt magiskt formspråk kunde beskådas under trädvandring

Från Skånska Dagbladet den 25:e maj

Ett blandat väder som tidvis bjöd på ösregn hindrade inte 20 personer från att följa med på Gatukontorets trädvandring i den långsmala Ankarparken nära Turning Torso den 24:e maj.

 • Ankarparken är ritad av den danske landskapsarkitekten Stig L Andersson.
 • Parken är en ”hydroglyph”, vilket innebär att det finns flera biotoper i parken:
  • Centraleuropeiska svarttallar
  • Ekdunge
  • Askdunge
  • Bokdunge
 • I parken finns även en al, det enda lövträdet i Sverige som har kottar.

Dagens citat handlar om European Village och kommer från Camilla Andersson under trädvandringen:

 • ”En helt egen karaktär med trädgårdarna ner mot vattnet. Jag tycker det har ett helt magiskt formspråk. Mitt i stan, mitt ute på landet.”

2 reaktioner på ”Ett helt magiskt formspråk kunde beskådas under trädvandring

 1. Hej,

  Det blev nog lite fel här. Hela den mellersta dungen är en aldunge. Det finns mycket inslag av bl a hägg, men det är al som är trädet som gäller här och som förklarar varför den är något nedsänkt. (för att komma åt mer vatten. Tyvärr är denna dunge i princip helt misslyckad eftersom dungen nästan alltid är torr, dvs dåliga förutsättningar för god altillväxt. Därför har säkert hälften redan dött och värre blir det.

  De två andra biotoperna består dels av ek och ask, dels av bok.

  En annan sak i samman ämne. Vet du varför tillflödet av vatten i VH miniparker (där havsvattnet pumpas upp till) har minskat så kraftigt den senaste åren. Saknar den porlande bäcken känslan från förr, men vad som är betydligt allvarligare är att alarna längs med Rodergatan håller på att torka ut. Detta beror högst sannolikt på ett betydligt mindre vattenflöde de senaste 2-3 åren. Förstår inte vad kommunen håller på med. Något galet är det i alla fall. Har du kontakter i denna fråga som du kan påverka. Vore tragiskt om de få träd vi har torkar ut!

  Mvh
  Andreas

 2. Hej Andreas

  Vattenflödet vid aquapunkterna i södra Bo01-området har förändrats på så sätt att kommunen har flyttat pumparna närmare stället där vattnet rinner ut. Samma vatten cirkulerar hela tiden i systemet. Tidigare satt pumparna nere vid Rodergatan, vilket gav en lång pumpsträcka med många möjligheter till fel. För att göra systemet lättare att underhålla flyttades pumparna närmare aquapunkterna. Detta gör att det inte längre konstant rinner vatten ända ner till Rodergatan.

  Däremot är tanken att de små vattensamlingarna ner mot Rodergatan och mot havet ska vattenförsörjas genom att med jämna mellanrum släppa på lite vatten till dessa vattensamlingar. Det är Riberstads samfällighetsförening http://www.riberstad.se som försöker hålla lite koll på att detta sker. Jag tar upp detta med samfälligheten. Om du själv vill göra samma sak, så bör du kontakta Hanserik Tönnheim eller Tom Johnsson som bor i området och som sitter i styrelsen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.