P-Malmö ljuger om Dockans bästa parkering

I samband med Citytunnelöppnandet så gör P-Malmö reklam för P-huset Hyllie Park + Ride med annonsrubriker som ”Dockans bästa parkering”. Frågan är: Ljuger P-Malmö?

Den som väl har satt sig i bilen på väg mot Dockan vill nog parkera bilen så nära Dockan som möjligt, för att undvika att behöva gå långt från parkeringsplatsen till målet i Dockan.

 • P-Malmö sköter även P-huset Dockan.
 • Om man värdesätter kort promenadväg från parkering av bil till mål i Dockan, så vinner P-huset Dockan över P-huset Hyllie, eftersom det är kortare från P-huset Dockan till målet i Dockan än det är från Citytunnelns Västra Hamnen-uppgång till målet i Dockan. Alltså måste P-Malmö resonera på något annat sätt när de utser P-huset Hyllie till Dockans bästa parkering.

Om vi besöker P-Malmös hemsida, så får vi veta att P-Malmö anser P-huset Hyllie vara pendlarnas bästa parkering, eftersom det bara tar cirka fem minuter till Malmö City, samt att det är billigare att parkera i P-huset Hyllie än i innersta city. Vi får väl anta att det är pendlarna som kör bil in i Malmö söderifrån som de menar, eftersom det blir en omväg för de som kommer norrifrån eller för de som startar färden inifrån Malmö.

Snabbhetspåståendet

P-Malmö vill få oss att tro att: P-huset Hyllie är Dockans bästa parkering, eftersom det är snabbt att ta sig till Dockan därifrån.

 • Enligt P-Malmö tar det bara fem minuter till Malmö City från Hyllie. Men vi skulle till Dockan.
 • Ungefärlig tid från P-hus Hyllie till Dockan: 32 minuter.
  • Enligt Skånetrafikens reseplanerare tar det 24 minuter från Hyllie station till Dockan:
   • 7 minuter med tåget till Malmö C
   • Vänta 9 minuter på 3:ans buss
   • 3 minuter på bussen
   • 5 minuters gångväg till Dockplatsen.
   • Till detta ska läggas tiden det tar att gå från P-huset till stationen i Hyllie (låt oss gissa att det tar 3 minuter), samt tiden det tar att vänta på tåget i Hyllie (låt oss gissa att det tar 5 minuter).
 • Ungefärlig tid från Hyllie med bil till Dockan: 12 minuter
  • Eniros karttjänst uppger att färden från Hyllie till Dockan tar 9 minuter. Till detta lägger vi 3 minuters promenad till Dockplatsen.

Slutsats för snabbhetspåståendet: P-Malmös antydan om att P-huset Hyllie skulle vara ett snabbt sätt att ta sig till Dockan stämmer inte.

Billighetspåståendet

P-Malmö vill även få oss att tro att: P-huset Hyllie är billigare än att parkera i Dockan. Låt oss jämföra P-huset Hyllie med P-huset Dockan ur ett ekonomiskt Dockan-perspektiv:

 • P-huset Hyllie kostar mellan 880 och 1080 kronor per månad (beroende på våningsplan) för en rörlig bilplats. Tillkommer gör kostnaden för ett Jojo Period-kort en månad inom Malmö för 425 kronor. Total kostnad: Mellan 1305 och 1505 kronor per månad.
 • P-huset Dockan kostar mellan 700 och 800 kronor per månad (beroende på våningsplan) för en rörlig bilplats.

Slutsats för billighetspåståendet: För den som ska till Dockan, så är det nästan dubbelt så dyrt att parkera i Hyllie än i Dockan.

Tilläggas kan att P-huset Dockan även har ett plan med fasta bilplatser som är dyrare än de rörliga, men några sådana platser erbjuds inte i Hyllie. Alltså vinner P-huset Dockan över Hyllie även i grenen mängden tillgängliga fasta platser.

Summa summarum: P-Malmö ljuger när de i dagarna i tidningsannonser påstår att P-huset Hyllie skulle vara Dockans bästa parkering.

En reaktion på ”P-Malmö ljuger om Dockans bästa parkering

 1. Eniros glädjetid på 9 min med bil måste gälla vid optimala förhållanden utan trafik och idel grönljus. Oavsett så vinner kanske bilen snabbhetstävlingen i det flesta fall ändå, men du glömde den viktigaste aspekten i dagens Malmö nämligen miljön. Där får du nog svårt att kora bilkörning genom hela Malmö i rusningstrafik till P-huset Dockan som vinnare. Så visst kan P-Malmö tala sanning.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.