Medelklassghettot Västra Hamnen

Från Sydsvenskan 2010-06-22

Socialantropolog Aje Carlbom vid Hälsa och samhälle på Malmö Högskola ser Västra Hamnen som en motpol till Rosengård.

  • Enligt Aje pågår det en ghettoiseringsprocess i stadens norra del, där medelklassghettot Västra Hamnen har vuxit fram under 2000-talet.
    • Lars kommentar: Min starka sida är inte historia, men är inte detta en felaktig användning av ordet ghetto? Så som jag minns historien så var ghettot inget man flyttade till av fri vilja. Jag vet många personer som har flyttat till Västra Hamnen av fri vilja.
  • Som brukligt är i denna typ av artiklar får Västra Hamnen stå som motpol till Rosengård.
    • Enligt Aje domineras Herrgården i Rosengård av människor i åldrarna 0 – 20 år.
    • Enligt Aje domineras Västra Hamnen av invånare i åldrarna 20 – 45 år. (Lars kommentar: Västra Hamnens åldersfördelning är relativt ”normal”. Till exempel har Malmö centrum samma åldersfördelning. Nästa gång Aje skriver en liknande artikel, så kan han ju för att få ännu tydligare motpoler använda sig av åldersfördelningen i Dockan i stället. Där dominerar åldersgruppen 45-64 år.)

Aje skriver: ”Uppförandet av Västra Hamnen är ett exempel på hur stadsrummet delas längs etniska och klassmässiga linjer.”

Lars kommentar: För mig är ”stadsrummet” det samma som gator, parker och liknande allmänna ytor. Dessa allmänna ytor i Västra Hamnen används av hela staden. Räkna gärna hur många vattenpiprökande sällskap det sitter i Daniaparken en solig junidag. Här har uppförandet av Västra Hamnen tvärt emot vad Aje säger bidragit till att föra olika kulturer närmare varandra.

Aje avslutar med att man kanske borde ha placerat Västra Hamnens gym och kaféer i Malmös södra delar, för att få till ett och annat möte mellan olika kulturer.

Lars kommentar: Varför kommer jag att tänka på Östtyskland när jag läser ovanstående?

Läs mer: Malmös uppdelning kan bli permanent


Inkom 2010-06-20: Ballongutsikt från Turning Torso i Västra Hamnen.
Foto: Bertil Asklund. Fin? Ful? Kommentera!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.