Han vill flytta mjölbranschens Rolls Royce

Från Sydsvenskan 2009-01-04

När tekniska nämndens ordförande Emmanuel Morfiadakis återinvigde Suellsbron tittade han på Lantmännens kvarn (Cerealia, tidigare Nordmills) på Universitetsholmen här i Västra Hamnen och sade att ”hela verksamheten bör flyttas härifrån”. Byggkommunalrådet Anders Rubin är inte lika negativt inställd till verksamheten: ”Cerealia får gärna vara kvar om de inte lägger restriktioner på området.”

Lantmännen har investerat i produktionslinjer som ska hålla i 30-35 år, och Citytunnelbyggarna har lagt 15-20 miljoner på att återställa spårförbindelsen till kvarnen. Erling Koch är platschef på Lantmännens Cerealia. Han anser att kvarnen är mjölbranschens Rolls Royce. ”När vi gjorde våra investeringar fick vi veta att det inte fanns någon hotbild mot vår placering långsiktigt.”

Fakta om kvarnen:

  • 40% av Sveriges spannmål mals här
  • 4500 lastbilar, 55 fartyg och 150 järnvägsvagnar anländer varje år med spannmål till kvarnen
  • 55 meter höga lagringsbehållare för spannmål
  • Åtta plan
  • 18 000 kvadratmeter
  • 90 anställda
  • Kvarnverksamheten har funnits på platsen sedan 1881
  • Kvarnarna helautomatiserades 1910
  • Paketeringen automatiserades på 1980-talet
  • De nya kvarnarna kan mala 800 ton spannmål per dygn

Läs mer: Kvarnen inte önskvärd


2010-01-06: Pulkor i Scaniaparken. Fin? Ful? Kommentera!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.