Filmtajm: Västra Hamnen som motpol till Rosengård

Från Sydsvenskan cirka 2009-12-30

Filmaren Basim Hajar planerar för en experimentell dokumentär med namnet ”Rosengård.se”, som ska handla om kärlek mellan en invandrartjej i Rosengård och en svensk kille i Västra Hamnen. Inspelningsstarten är planerad till mitten av januari. Filmen är ännu inte helt finansierad, men Film i Skåne bidrar med 30 000 kronor.

  • Han vågar inte besöka henne, eftersom han tycker att Rosengård är farligt.
  • Hon vill inte komma till Västra Hamnen som (enligt Sydsvenskans sätt att uttrycka sig – inklusive avslutande ’t’) ”hon tycker är ett tillslutet svenskt området”.
  • De får träffas mittemellan, det vill säga på Möllevångstorget.

Lars kommentar: Det är lite roligt det här med hur olika ett område som Västra Hamnen kan beskrivas beroende på vilket syfte man har.

  • Filmaren målar upp Västra Hamnen som en motpol till Rosengård (En bonusfråga att fundera på: Varför får Zlatans Fridhem så sällan spela rollen som motpol till Rosengård?) och då beskrivs Västra Hamnen som ett tillslutet svenskt område.
  • I examensjobbet Att planera för integration intervjuas bland annat Eva Eklind-Blomkvist på Gatukontoret och Göran Rosberg på Stadsbyggnadskontoret. Examensjobbarna skriver: ”När intervjupersonerna ombads att tänka på integration i Västra Hamnen påpekade flera att många åker dit för att bada eller promenera. Det ansågs positivt och som ett bidrag till integration.” Här blir Västra Hamnen i stället en viktig integrationspunkt i staden där folk möts.


2010-01-06: Spår i snön efter en skata, precis öster om Flagghusenområdet.
Foto: Lars Tufvesson. Fin? Ful? Kommentera!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.