Kasper Salin-priset till Urbana Villor

Från Sydsvenskan 2009-12-05

Sveriges finaste arkitekturpris gick i år till ”självbyggeriet” Urbana Villor med sju bostäder i Flagghusen-området här i Västra Hamnen.

  • Pontus Åqvist delar priset med Cord Siegel och Karin Larsson.
  • Pontus beskriver bostäderna som en stapel av villor mitt i staden.
  • Pontus tycker att huset fungerar ännu bättre socialt än vad han hade förväntat sig, inte minst tack vare den spiraltrappa som går på utsidan från gården upp till taket. ”Folk går förbi och säger hej. Det ger känslan av att det pågår ett liv utanför.”

Juryns motivering:

  • ”Med entusiasm, engagemang och en okonstlad attityd till form har urbana villor fördjupat diskussionen om målen för det goda livet med ett boende i gemenskap med sikte på ökad hållbarhet. Med en slags ’charmig slarvighet’ är projektet likväl omsorgsfullt genomfört. Därtill i egen regi, med arkitekternas ansvarstagande som inspiration till fortsatt djärvt experimenterande.”

Läs mer:

En reaktion på ”Kasper Salin-priset till Urbana Villor

  1. Här följer en korrekt beskrivning
    Kasper Salin-priset, som varje år delas ut av Sveriges Arkitekter, går i år till bostadshuset UrbanaVillor i Malmö. UrbanaVillor är ett annorlunda projekt i egen regi som genomfördes av de ansvariga arkitekterna Cord Siegel och Pontus Åqvist, ansvarig landskapsarkitekt är Karin Larsson medverkande arkitekt Ulrika Connheim och medverkande landskapsarkitekter är Niels de Bruin, Ola Nielsen och Magnus Svensson.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.