Västra Hamnen ingår i Malmös miljöteknikdistrikt

Från Planering i Malmö nr 2 2009

Malmö stad har utsett miljöteknik till ett profilområde som man vill lyfta fram lite extra. Kommunen har därför pekat ut ett Cleantech district, som är ett område som sträcker sig från Västra Hamnen till Norra Hamnen.

  • Det finns redan idag ett naturligt kluster av cleantechföretag i Västra Hamnen.
  • Ambitionen är att distriktet i sin helhet ska genomsyras av miljöriktiga lösningar i såväl byggnader som transportmöjligheter, återvinningssystem etc.
  • Visionen är att cleantech-företag ska uppleva ett mervärde i att lokalisera sig i distriktet.

Kommunen vill även skapa ett Cleantech center, med showroom för mindre företag samt mötes- och konferenslokaler. Var detta center ska ligga är ännu inte bestämt, men:

  • ”Med tanke på cleantechklustret på Västra Hamnen, närheten till högskolan samt att Malmö stad skulle kunna använda detta som utgångspunkt för sina technical visits är Västra Hamnen ett intressant alternativ.”

Dagens citat: ”Ett revolutionerande system med tjocka jordlager på stora balkonger som sitter monterade på ett ramverk som är fristående från fasaden har byggts i projektet Urbana villor. Ett sådant system skulle kunna användas för att göra till exempel miljonprogramsområden grönare och mer attraktiva.” (Urbana villor är ett kvarter i Flagghusen-området här i Västra Hamnen. Citat från Planering i Malmö nr 2 2009.)

Dagens citat 2: ”Idag är Malmö och inte minst Västra Hamnen en föregångare som många andra valt att studera och ta efter. Till exempel har dett byggts en kopia av Västra Hamnen i Barcelona med Spaniens troligen enda fjärrvärmenät!” (Li Lövehed, projektledare E.ON Värme Sverige.)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.