Prognos: Upp till 66 cm havsnivåhöjning till 2070

Bertil Johansson är översiktsplanerare på den kommunala planavdelningens strategienhet:

 • ”Vid tre meters höjning av havsnivån berörs 2400 hektar mark i Malmö, bland annat stora delar av centrum, Limhamn och Västra Hamnen. Nu väntar vi oss inte mer än upp till 66 centimeters nivåhöjning till 2070, men vid högvattenstånd handlar det om över två meters höjning plus vågor.”
 • ”Men prognoserna för havsnivån är bara prognoser. Blir det uppåt fem meters får man till exempel flytta centralstationen.”

Läs mer: Malmös främsta vapen är gröna toppar

Dagens länk: Staten vill inte att Kockums flyttar

En reaktion på ”Prognos: Upp till 66 cm havsnivåhöjning till 2070

 1. Är det inte likt strutsen att sticka huvudet i sanden?

  Kristianstadsbladet 091208 Riksdagsmän ska bana väg för sand på strand

  Det är beundransvärda initiativ av Ulf Mohlin, som sätter fokus på dessa problem, som naturligtvis är något som måste lösas tillsammans med kommuner, regioner samt på riksnivå.

  Havsnivåhöjningen och med stranderosionen detta problem som man tar ansvar för och diskuterar i hela världen och som nu behandlas på FNs miljökonferens i Köpenhamn.

  Detta sker samtidigt som man plockar fram en ny kustplan och exploaterar den låglänta kusten längs Hanöbukten i Kristianstad kommun.

  Samtidigt varnar Boverket och Länsstyrelsen för dessa problem vid de låglänta kusternas!
  Märkligt ansvarstagande?

  Jag också på tidigt stadium i vid planeringen av den nya kustplanen påpekat detta problem för Kristianstad kommuns ledning, men helt utan respons.

  Är inte detta likna vid strutsen som stoppar huvudet i sanden eller är det total glömska eller oansvar för kommande genrationer, när nu problemen är kända?
  Är det måhända denna exploatering av kusten dessutom med tomter med utökade byggrätter och fast boende, som påtvingar oss fritidsboende, som nu njuter några veckor vid kusten, med redan godkända trekammarbrunnar av Kristianstads kommun med nu till att installera kommunalt avlopp t.o.m. med SÄRTAXA ?
  Denna SÄRTAXA p.g.a. man vältrar över kostnader, som är att hänföras till de allmänna kostnaderna i kommunen!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.