Kockums flyttar från Västra Hamnen

Från Kvällsposten och Sydsvenskans hemsidor 2009-09-29

Kockums omorganiserar och flyttar alla 248 medarbetare från Västra Hamnen i Malmö till Karlskrona.

 • Den militära marina marknaden i Sverige och utomlands är kärv.
 • Flytten berör även Kockums Stirling och Kockums Laboratorium.
 • Flytten kommer att ske över en femårsperiod.

Läs mer:

Dagens länkar:

En reaktion på ”Kockums flyttar från Västra Hamnen

 1. Detta skrev Kockums egna ingenjörer;
  Kockums flytt ett hot mot en svensk naturresurs
  Reflektion över TKMS beslut om flytt av malmökontoret, av Sveriges Ingenjörer, lokalförening Kockums Malmö.

  Ägarna till Kockums AB, ThyssenKrupp Marine Systems, beslutade i oktober att all ubåtsverksamhet ska flyttas från Malmö, bortom realistiskt pendlingsavstånd. Ett i vår mening ogrundat beslut som får förödande konsekvenser för svensk ubåtskompetens och i sin förlängning påverkar hela det svenska ubåtsvapnet. Kockums verksamhet i Malmö har över ett sekel långa anor. Kunskapen inom ubåtsteknik och det unika samarbetet med Försvarets Materielverk och Sveriges Marin har lett till produkter som det skrivs spaltkilometer om i internationell press. Framgångarna med ubåten Gotland i USA är ett paradexempel.

  Kockums ingenjörer anser att detta är ett agerande som slår ut svensk ubåtskompetens. Ett företag är ingen demokrati. Detta står oemotsagt. Men vad är det som egentligen händer när ett företag som besitter kompetens som är av nationellt intresse, av oklara anledningar tvingas av sina ägare till ett oönskat riskbeteende?

  Vi frågar oss; Vad är det som kan vara så viktigt att man tvingar ett företag att flytta sin kärnverksamhet trots att kompetensen inte flyttar med? Hos ett kunskapsföretag är det just personalen som är företagets tillgång. Kockums ingenjörer är stolta och vi brinner för vårt yrke. Vi stöttar helhjärtat Kockums ledning och de svenska myndigheterna i att finna en konstruktiv väg fram.

  Svensk ingenjörskompetens är en naturresurs. Svenska ingenjörer är respekterade och teknikhistorien talar sitt tydliga språk. I olika sammanhang har det debatterats om hur olika faktorer hotar att urlaka denna resurs. Ett exempel är utländskt ägande. Om utländska intressen dikterar svensk kompetens så känns det som det inte gagnar Sverige fullt ut. På sikt kanske vi lär upp våra ägare som sedan tar över verksamheten utomlands. Globalisering är tveeggad.

  Även ur ett samhällsperspektiv frågar vi oss hur ThyssenKrupp Marine Systems kan utgå ifrån att Svenska staten ska träda in och finansiera konsekvenserna av att hundratals män och fruar till alla Kockumsingenjörer tvingas in i arbetslöshet vid en flytt.

  Så vad händer om det handlar om en naturresurs som är av strategisk betydelse för Sverige? Skulle vi lamt stå och titta på om vår skogsindustri slutade återplantera? Vad skulle hända om utländska ägare bestämmer att spränga igen alla våra gruvor för de har hittat nya större malmberg hos sig själva? Eller, som i vårt fall, hur ska vi reagera om en ingenjörskompetens, som av myndigheterna öppet deklarerats vara av nationell säkerhet, försvinner?

  Låt inte detta bli en prestigefråga. Vi uppmanar alla att se sakligt på situationen. En geografisk flytt av ett företags kärnkompetens är något av det absolut mest riskabla man kan göra. Vi ingenjörer väljer att agera öppet för att göra vad vi kan för att förhindra en okontrollerad händelseutveckling. Förstör inte, medvetet eller omedvetet, en världsunik svensk ingenjörskompetens. Vi är övertygade om att det finns alternativ. Låt oss finna lösningarna gemensamt.

  Kockums Ingenjörer – En Svensk Naturresurs

  Sveriges Ingenjörer
  lokalförening
  Kockums AB Malmö

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.