Fler & större vindkraftverk i Norra Hamnen

Från Grön Stad nr 1 2009

I februari fick vi veta att man vid Avedøreværket i Danmark håller på att uppföra tre 165 meter höga vindkraftverk. Två av vindkraftverken ska vara klara till klimattoppmötet i Köpenhamn i december. Dessa vindkraftverk kommer man att kunna skymta från Västra Hamnen.

Bilden ovan: En bit av horisonten sedd från Västra Hamnen. Till vänster syns de vita skorstenarna som tillhör kraftvärmeverken Avedøre 1 & 2. Det är här Danmarks tre nya vindkraftverk ska sättas upp. Till höger i bild syns Kastrups flygledartorn.

Nu står det klart att även Malmö vill kunna stoltsera med jättevindkraftverk lagom till klimattoppmötet i december (vindkraftverken syns ju när man går in för landning på Kastrup):

  • Bygglov har sökts för att bygga två mycket stora vindkraftverk i Norra Hamnen, nära Västra Hamnens ”lokala” vindkraftverk Boel.
  • Förhoppningen är att ett av de nya vindkraftverken i Norra Hamnen ska stå klart till klimattoppmötet i Köpenhamn i december.
  • De nya vindkraftverken blir över 100 meter höga, med rotorblad på mellan 50 och 60 meter.
    • Som jämförelse kan nämnas att det befintliga vindkraftverket Boel har ett torn som är 80 meter högt, och rotordiametern är 80 meter.
  • De nya vindkraftverken kan producera sex megawatt el vardera.
    • Det är tre gånger så mycket som Boel producerar.

Det är kanske någon som tror att de nya vindkraftverken i Norra Hamnen ska hjälpa till att göra det möjligt för kommunen att även i fortsättningen kunna påstå att Västra Hamnen till 100% är försörjd med ”lokalt” producerad energi utan att ljuga mer än lagom mycket.

Så är dock inte fallet, för den här gången bryr sig kommunen inte längre om Västra Hamnen. Nu är det viktigare att kunna säga att det produceras lika mycket el i Malmö som Malmö stads verksamheter förbrukar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.