Spårväg genom Varvsstaden om 5 år?

Från kommunen 2009-01-10

Kommunen och Peab presenterade under tisdagen de fyra olika arkitektförslagen för hur de vill att Varvsstaden mellan Dockan och Universitetsholmen ska se ut i stora drag, när området omvandlas från industri till bostäder och lokaler. Arkitekterna har inte detaljerat husen fasader och innehåll, men de har i alla fall dragit upp de stora kvartersdragen.

Värt att notera:

  • Enligt stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson så kan Malmös första moderna spårvägslinje komma igång om fem år, och det kan bli just linjen Rosengård – Västra Hamnen som är först ut.
    • Spårvägen kommer att från Centrum köra västerut längs nya Neptunigatan (som ersätter Citadellsvägen som stor genomfartsled). Efter Nord Mills kvarn (Nordens största kvarn) så svänger spårvagnen norrut, över en ny bro från Universitetsholmen till Varvsstaden. Spårvägen går lite snett igenom Varvsstaden, och kommer ut i rondellen nära Kockums huvudkontor Gängtappen. Där fortsätter spårvagnen norrut längs Östra Varvsgatan.
    • Anledningen till att spårvägen tar sig över till Varvsstaden först efter Nord Mills är att Nord Mills har besök av en båt en gång per vecka, och man vill undvika broöppningar.
  • Exploateringsgraden i Varvsstaden blir hög, på grund av det centrala läget. Det ska bli en tät och intensiv stadsdel där det går att leva utan bil, med närhet till Citytunneln.
  • Christer blandar gärna den stora skalan med en mindre skala i Varvsstaden, och tar Turning Torso och European Village som ett exempel: ”Dramatiska skalförskjutningar som nästan får folk att svimma.”
  • Den äldsta dockan i Västra Hamnen byggdes 1857, innan Kockums flyttade till Västra Hamnen. Den kallas ”Lilla Dockan” och ligger i Varvsstadens nordöstra hörn.
    • När SVT flyttar in i lokalerna bredvid Lilla Dockan till årsskiftet (2009-2010), så kommer området att öppnas upp för allmänheten, och alla kan sätta sig och fika i vindskyddade torgytan Lilla Dockan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.