Kockums Industrier flyttar till Trelleborg

Från Skånskan.se och Sydsvenskan.se 2008-12-29

Kockums Industrier med 130 anställda tillverkar fem järnvägsvagnar i veckan i Kockums gamla industrilokaler här i Västra Hamnen. Eftersom markägaren Peab vill omvandla området till bostäder och lokaler, så är hyreskontraktet uppsagt till år 2013. Nu har Kockums Industrier bestämt sig för att flytta till en gammal valsfabrik i Trelleborg under 2009 (kontor och utveckling) och 2010 (produktion av järnvägsvagnar).

  • Eftersom Kockums Industrier flyttar tidigare än beräknat, kan det innebära att omvandlingen av Kockumsområdet kan komma igång tidigare än planerat.
  • Den andra kvarvarande stora industrin i Västra Hamnen är EWP Windtower Production. De har ännu inte bestämt vart de ska flytta.

Läs mer:

Lars kommentar: Sydsvenskan.se har inte koll på läget. Sydsvenskan får det att låta som att Kockums 150-åriga verksamhet i Malmö nu är slut. Så är inte fallet:

  • Kockums Industrier (KIAB, som ett tag hette K-Industrier AB för att de inte fick heta Kockums) har inte funnits i 150 år, utan är en avknoppning från Kockums för cirka 15 år sedan.
  • Kvar i Västra Hamnen finns fortfarande Kockums AB med huvudkontor och ubåtskonstruktion. Produktionen sker i Karlskrona.

Sydsvenskan illustrerar webb-artikeln med en bild på Kockums gamla industribyggnad närmast klaffbron. Man får intrycket att det är i denna byggnad som Kockums Industrier idag har sin verksamhet. Så är inte fallet:

  • Industriolkalerna på bilden byggs för närvarande om för ny verksamhet: Moving Media Center
  • Kockums Industriers industrilokaler ligger cirka 350 meter längre bort (västerut).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.