Har det gått troll i Amaltheadådet?

Från Sydsvenskan 2008-07-11 samt 2008-07-13

Så har då kommunen invigt sin minnesplakett på 100-årsdagen för Amaltheadådet på Beijerskajen på Universitetsholmen. Ungefär 60 personer närvarade under invigningen.

  • På kommunens minnesplakett står följande text: ”Natten till den 12 juli 1908, under en hamnarbetarkonflikt, begicks här ett bombdåd mot logementsfartyget Amalthea. Ombord fanns engelska strejkförbrytare av ivlka en dödades och 23 skadades. Attentatet genomfördes av tre ungsocialister. Algot Rosberg och Anton Nilsson dömdes till döden medan Alfred Stern fick livstids straffarbete för sin medverkan. Dett var några av de sista dödsdomarna som avkunnades i Sverige. Dödsdomarna omvandlades till livstids straffarbete varefter attentatsmännen benådades genom ett regeringsbeslut 1917. Amaltheadådet har en framträdande plats i den svenska politiska historien.”
  • Kommunens minnesplakett stavar fel på Antons efternamn. Han heter Anton Nilson. Kommunen har inte för avsikt att korrigera felstavningen.
  • På samma kajkant dök det i måndags upp ytterligare två minnesplaketter rörande samma händelse:
    • Malmö Ungsocialistiska klubb har placerat ut en minnesplakett, eftersom de tre dömda männen var medlemmar där. Även denna minnesplakett stavar fel på Antons efternamn.
    • En minnesplakett är en gåva från anarkistiska marmorarbetare i Carrarra i Italien. (Malmö Ungsocialistiska klubb monterade även upp denna minnesplakett.) En marmorarbetare vid namn Leonardo Bogazzi arbetade på Kockumsvarvet här i Malmö på 1950-talet och lärde då känna Anton Nilson.
  • Ingen har ansökt om tillstånd för de två plaketterna som inte kommer från kommunen. Kommunen låter dessa plaketter sitta kvar ändå, eftersom kommunen anser att de inte är störande.
  • I lördags var skylten från Italien borta.

Se plaketterna: Amalthea-bilder


Cirka 2008-07-10: Spår av solnedgången syns bakom den uppfällda klaffbron.
Foto: Jørgen Gudmand Larsen. Fin? Ful? Kommentera!

Dagens länk: 10 most unusual building designs (inklusive Turning Torso)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.