Speed for Life Motormässan Malmö: Så är det att åka med en racerförare

Från en tur i Motormässan 2008-03-26

En nyhet för i år på Motormässan är att det inte bara finns stillastående bilar och motorcyklar att titta på, utan även en racerbana som kan bjuda den bilintresserade på en högtidsstund. Det finns nämligen möjlighet att för 500 kronor eller mer (som går till Barncancerfonden) åka med i en snabb bil körd av en tävlingsförare.


2008-03-26: En passagerare med spända premiärnerver i Corvette Z06 med 512 hästar som gör 0-100 på under 4 sekunder.
Foto: Lars Tufvesson. Fin? Ful? Kommentera!

Jag passade på att åka med som passagerare i en Ferrari 430 Challenge. Hur var det då, kanske någon undrar?

Till en början var jag lite tveksam. Skulle jag som är 1,95 lång verkligen komma in i den ”stålbursförstärkta” låga Ferrarin? Efter viss fundering över hur jag skulle kunna ta mig in, så kom jag på knepet:

  1. Trampa med vänster fot på sitsen.
  2. Sväng in baken bakom vänster fot.
  3. Placera vänster fot på golvet.
  4. Dra in höger ben.
  5. Höger fot stoppas av förstärkningsstången från golv till tak vid dörrens framkant.
  6. Dra med händerna i höger fot för att även den ska komma in.
  7. Klar för avfärd!

Jag fick sitta med huvudet en liten aning på sned, för stången i taket slog i hjälmen. Här skulle jag inte vilja sitta utan hjälm.


2008-03-26: Corvetten värmde upp med att bränna gummi och snurra runt på banans inomhusdel (utan passagerare) för att få till den rätta lukten och stämningen. Här tillfälligtvis med nosen emot körriktningen.
Foto: Lars Tufvesson. Fin? Ful? Kommentera!

Banan gick både inomhus i hall C och utomhus, norr om Malmömässans byggnader. Banan är rätt kort för att vara en racingbana, så innan åkturen undrar man om bilarna verkligen hinner få upp någon fart.

Men hur var det då, kanske någon undrar igen?

Jo, det ska jag försöka berätta. Lite svettig under hjälmen skakar man hand med föraren, och utbyter några artighetsfraser. Därefter är det dags, för min första tur i en Ferraribil med racerförare. En person ger klartecken, och bilen kör ut från depån. Första biten i hall C är en kurva fram till utgången. Här kan det väl inte gå så fort. Nä, det kanske det inte kan, men det är accelerationen som räknas. Lite sladd på backdäcket i kurvan hinner vi också med.

Innan jag hunnit blinka, så är vi ute i friska luften. Den friska luften märker jag inte speciellt mycket av. Framför oss har vi en lång raksträcka där man hinner få upp ordentlig fart, innan det är dags att bromsa in, för här kommer ett staket rusande emot vår bil. Nåväl, min chaufför vet när det är dags att bromsa, och efter den skarpa 180-graderskurvan så är det dags för banans längsta raksträcka, som i en väldans fart tar oss tillbaka till hall C.

Vi kör förbi depån för ännu ett varv. Kurvan efter depån tar vi oss snabbt igenom, men oj, oj, oj: Svängen ut ur hall C var för snäv. Min racerförare får lite genant backa sin Ferrari för att kunna komma ut. Tur att det inte kom någon och körde in i baken på oss.

Raksträckorna utomhus avverkas på samma sätt som första varvet. Därefter tror jag att vi körde in i depån igen, om det inte var så att vi körde ett varv till av bara farten. Jag räknade inte varven.

Men hur var det då, kanske någon fortfarande undrar?

Tja, för en som inte är van vid snabba bilar så var det en rolig upplevelse. Det var lite som ett tivoli för vuxna med en enda karusell, men en jättehäftig karusell.

Och ut ur bilen kom jag också. Trots den omtumlande resan kom jag ihåg knepet med handen som fick hjälpa höger fot för att kunna ta mig ut. Lite vimmelkantig, väldigt varm och väldigt glad gick jag därifrån. En Ferrari skulle man ha. Fast så var det ju det här med miljöbilsdebatten. Det får nog vara, ändå.


2008-03-26: En Dodge Viper med 650 hästar, kan det vara något?
Foto: Lars Tufvesson. Fin? Ful? Kommentera!

Rörliga bilder från racerbanan i och utanför Malmömässan:

 

Läs mer: www.motormassan.se (generellt) + Speed for Life (om möjligheten att åka med racerförarna)

Läs mer: Fartfylld debut

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.