Turning Torso i storm: Som att vara på en båt

Från Metro Bostad 2008-01-11

Veckans version av Metro Bostad innehöll ett reportage om en lägenhet på 47:e våningen i Turning Torso, där ett par från Köpenhamn har flyttat in.

  • Eftersom lägenheten är svårmöblerad (på grund av att det finns så få räta vinklar) så bad paret receptionen att hjälpa dem med att distribuera ett brev till boende i huset med liknande lägenheter. De ville komma och se hur de andra hade inrett, för att få inspiration. På så sätt fick de bland annat tips om ett par specialanpassade persienner som nu även sitter i deras lägenhet.
  • ”Vi trivs med allt – med Malmö, med Västra Hamnen, med huset, med lägenheten och med grannarna.”
  • Det finns en sak som paret inte gillar med Turning Torso: Huset svajar när det blåser. Vid stormen i våras klirrade porslinet och gardinerna vajade. ”Det kändes som att vara ombord på en båt”.

Lars kommentar:

Det yttre stålbärverket (exo-skelettet, de vita jättepinnarna utanpå Turning Torso) tillkom för att minimera rörelsen i byggnaden på grund av vinden. Utan pinnarna skulle toppen flyttat sig upp till 90 centimeter vid värsta stormen. Med pinnarna flyttar sig toppen i stället 30 centimeter vid värsta stormen. Förhoppningen var att förflyttningarna inte skulle märkas av de boende.

Om man märker förflyttningen eller ej beror på hur stor accelerationen är. I Sverige har vi ett accelerationsgränsvärde för bostäder på 15-20 milli-g. Turning Torsos översta våningsplan ligger faktiskt en aning över detta gränsvärde.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.