Tågförbindelse till Västra Hamnen eller ej?

Från Sydsvenskan 2007-12-13 samt 2007-12-25

När Citytunneln började byggas så klipptes tågförbindelsen från Västra Hamnen till Malmö Central via en tågbro av. Citytunneln har sedan dess bekostat frakt av tågvagnar från Västra Hamnen till Centralen på lastbil. Meningen är att rälsen ska kopplas ihop igen, men det finns intressegrupper som inte vill ha tillbaka rälsen.

  • Citytunneln vill gärna slippa kostnaden för att bygga en tågbro.
  • Skanska Öresund bygger ett nytt kontorshus bredvid spåret. Om de hade fått välja, så hade det inte blivit någon tågbro.
  • Malmös byggkommunaråd Anders Rubin har inte full koll på läget när han säger att ”det inte verkar särskilt rimligt att man lägger tågspår när man vet att industrierna som nyttjar banan har ett kontrakt som går ut om några år”.
    • Visserligen funderar vindkraftsbyggaren EWP på att flytta till en tomt i Norra Hamnen.
    • Visserligen vill kommunen att järnvägstillverkaren Kockums Industrier flyttar till den planerade järnvägsdepån i Glostorp.
    • Men: NordMills nyttjade banan innan tågbron revs, och de vill nyttja banan även i framtiden (i ökad omfattning), och de har inga planer på att flytta. Nordmills räknar med att tågförbindelsen åter fungerar i april 2009 som planerat och kontrakterat.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.