Kockum Fritid gillade inte bara bröst

Från Expressen, Punkt SE, Metro och City 2007-11-13 samt från Sydsvenskan och Metro dagen efter.

Sju aktivister från det kvinnliga nätverket Bara bröst fick inte bada topless på Kockum Fritid här i Västra Hamnen den 13:e oktober. Kvinnorna blev utslängda från badet, och planerar därför en anmälan till jämställdhetsombudsmannen.

Ett liknande fall i Uppsala ska JämO nästa vecka ta ett beslut om, och bestämma om fallet ska drivas rättsligt eller ej.

Initialt reagerade inte badgästerna på Kockum Fritid. Det var först när badvakten kallade in tjejerna till kanten som badgästerna tittade lite.

Badvakten Suzanne ”Suuz” Naffah kallade in tjejerna till kanten, och förklarade att de antingen måste ta på sig bikiniöverdel eller lämna badet.

  • Suzanne kommenterar: ”Jag förstod deras budskap, men samtidigt tänkte jag att om jag hade haft mina småsyskon där hade jag skämts. Jag är uppfostrad till att bröst är något sexuellt, och därför var jag obekväm med det.”
  • Badföreståndare Ninni Adamsson: ”Det finns oskrivna regler som alla ska följa. Det hör till god ton att ha på sig bikiniöverdel.”

Även mammor med badande barn blev upprörda och kom fram till nätverkets representanter. De gillade inte att deras barn tvingades se kvinnornas bara överkroppar.

Bara bröst har även besökt Högevallsbadet i Lund, och reaktionen var densamma. Peter Svensson, verksamhetsansvarig: ”De följde inte reglerna. Där står klart och tydligt vilka kläder män ska ha och vilka kläder kvinnor ska ha. Det är gamla regler som finns i hela Sverige.”

Peter Svenssons påstående om att de gamla reglerna finns i hela Sverige stämmer inte. Det är tillåtet att bada utan bikiniöverdel i till exempel Staffanstorp. Badföreståndare Mats Bengtsson: ”Det är fullt tillåtet. Jag tycker inte att det är något speciellt med att bada utan bikiniöverdel.”

Frida Hellroth från nätverket Bara bröst: ”Målet är inte att alla ska vara topless på badhuset, målet är att alla ska kunna vara det.”

Läs mer: Nytt nätverk stöder toplessbaderskor + Bara Bröst + Bara bröst kräver likabehandling

2 reaktioner på ”Kockum Fritid gillade inte bara bröst

  1. Man kan ju undra var barnen till de badande mammorna bytte om innan badet. Fast det kanske är när brösten är våta som de är så farliga?

  2. Det hade varit lite mer sport att bada topless om där varit ett gäng dreglande muslimska män bland badgästerna

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.