Felaktig miljöinformation från VA-verket

Från ett brev i postlådan 2007-11-22

VA-verket har skickat ut information till alla fastighetsägare i Bo01-området, för att informera om hur matavfall, restavfall och förpackningar ska sorteras när de ska slängas.

Det mesta är informativt och korrekt skrivet.

  • Denna gång finns det inga felaktiga bilder som får folk att tro att man kan slänga termosar och kängor i restavfallet. (Om man gör det så är det stor risk för att det blir stopp i sopsugen, vilket innebär onödiga ekonomiska kostnader för boende i området.)

Det finns dock åtminstone två plumpar i protokollet:

  • VA-verket börjar med påståendet att ”I V Hamnen ingår alla i ett gemensamt sopsugssystem…”.
    • Huvudproblemet med detta påstående är att långt ifrån alla i Västra Hamnen är anslutna till ”ett gemensamt sopsugssystem”. Det är bara i Bo01-området som det finns ”ett gemensamt sopsugssystem”. Som vanligt blandar kommunen ihop Bo01-området och Västra Hamnen, eftersom kommunen inte vill använda namnet Bo01 efter de negativa skriverierna efter bomässan Bo01. Precisionen i kommunens språkbruk blir lidande.
    • Ska man vara riktigt petig, så är det inte ett gemensamt sopsugssystem. Sopsugssystemet består av två skilda delar, den norra och den södra sopsugen.
  • På lappen som informerar om vad som får slängas i behållaren för tidningspapper i förpackningsinsamlingen så får vi veta att vi ska inte slänga kuvert i behållaren för tidningspapper. Vi får lära oss att kuvert läggs i de vanliga soporna.
    • Problemet här är att informationen från VA-verket kom i ett kuvert. Kuvertet är miljömärkt med en Svanen-logotyp, och läser man texten under logotypen så står där ”återvinningsbart kuvert” (fast på danska). VA-verket uppmanar oss alltså att inte återvinna ett återvinningsbart kuvert. Vem ska man tro på? Texten på kommunens kuvert eller kommunens VA-verk? Det är inte lätt att försöka vara miljömedveten.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.