Badförbud vid Scaniabadet & Sundspromenaden

Då var det dags igen: Badförbud i Västra Hamnen, och denna gång drabbar det både Sundspromenaden/Daniaparken och Scaniabadet.

Jerker Nilsson på Cityjour Akutvård AB: ”Det som gäller är att vi avråder badgäster från att bada. Vi har i mätningarna från den 31 juli sett förhöjda värden av tarmbakterier”.

 • Mätvärdena ligger långt över gränsvärdet för tjänligt badvatten. Bland annat mättes halten intestinala enterokocker:
  • 50 cfu/100 ml är gränsen för tjänligt badvatten
  • 300 cfu/100 ml är gränsen för otjänligt badvatten
  • 320 cfu/100 ml mättes upp vid Sundspromenadens nya provtagningsplats nära hamninloppet
  • 390 cfu/100 ml mättes upp vid Scaniabadet
  • 450 cfu/100 ml mättes upp vid Sundspromenadens ordinarie provtagningsplats
 • Ytterligare prover har beställts, för att ta reda på var bakterierna kommer ifrån.
  • De höga bakteriehalterna antas inte bero på folk som badar.
  • Det kan vara från båtar som besöker B001s småbåtshamn, som tömmer sin latrintank i närheten av badplatserna. Kommunen har tagit bort tömningsavgiften för gästbåtarnas latrinsystem i småbåtshamnen för att undvika att avföring släpps ut i vattnet.
  • Det finns inga tecken på att utsläppen kommer från avloppsrör.
 • Den som får i sig tarmbakterier vid bad kan drabbas av illamående, kräkningar och diarré.
 • Den som vill bada i bra badvatten får bege sig till Ribersborg, Sibbarp eller Klagshamn.

Den dåliga vattenkvalitén är inte helt bra för de som tävlar i Malmösimmet idag (eller i Malmö Triathlon Svenska Cupen under söndagen). Anders Sjöberg som arrangerar Malmösimmet, säger så här om skyltarna som satts upp om badförbudet under natten mot lördagen: ”Det står att det finns mer information på Malmö kommuns hemsida och på Smittskyddsinstitutet. Där står det att det är tjänligt vatten.”

Lars kommentarer:

1. Att Malmösimmets arrangörer inte tänker följa kommunens badförbudsrekommendationer indikerar att:

 • Malmösimmets arrangörer bryr sig inte om folks hälsa, utan tänker hellre på sin egen profit.
 • Malmösimmets arrangörer har en dålig krisberedskap.
 • Malmösimmets arrangörer är inte flexibla nog att klara av att flytta tävlingen till vatten med bättre kvalitet.

Det sätt som Malmösimmets arrangörer agerar på signalerar till allmänheten att det är ok att trotsa kommunens badförbud. Antingen har man ett förbud och följer det, eller så har man inget förbud så att det inte finns något förbud att bryta mot. Att ha ett förbud som ingen följer är ingen bra kombination. Något måste ändras:

 • Antingen följer Malmösimmets arrangörer badförbudet. Om de inte gör det, så bör kommunen inte ge Malmösimmets arrangörer tillstånd att arrangera Malmösimmet nästa år, då de inte kan samverka med kommunen på ett bra sätt. Samma resonemang gäller för Malmö Triathlon Svenska Cupen på söndagen, om även de väljer att trotsa badförbudet.
 • Eller så ändrar kommunen sitt sätt att kommunicera provsvaren, så att det mer ser ut som en rekommendation och inte som ett förbud. Är det endast en rekommendation så ska kommunen inte sätta upp kravallstaket som hindrar folk från att bada.

2. Det är inte acceptabelt att de officiella informationskällorna inte är synkade:

 • Skyltarna i Västra Hamnen sätts upp natten mot lördagen, som hänvisar till Malmö kommuns hemsida och Smittskyddsinstitutet.
 • Malmö stads hemsida lägger upp väldigt knapphändig information först klockan 11:18 på lördagen (då brödtextdelen av informationen bestod av endast de tre första meningarna av de som nu syns på sidan), och hänvisar till Smittskyddsinstitutet.
 • Går man på lördagen klockan 15:22 in på Smittskyddsinstitutets sida så är den senaste informationen om ”Scaniabadplatsen” från den 15:e juli och talar om tjänligt badvatten.

Mer:

2 reaktioner på ”Badförbud vid Scaniabadet & Sundspromenaden

 1. Liten kommentar som tävlingsansvarig från MalmöSimmet:
  Vi funderade länge noggrant om vi skulle avbryta tävlingen eller inte i morse när vi såk skyltarna. Men, som du själv noterat, finns inte mycket fakta att hitta då vi fick informationen klockan 07.00. Det var ej heller ekonomiska anledningar då detta vore ett klart fall av force majure och arrangörerna skulle därmed stå skadeslösa om vi ställt in. Men betänk följande fakta.
  1. Malmö Kommun hänvisar till Smittskyddsenheten.
  2. De mäter normalt var 14:e dag.
  3. Den senaste officiella onlinerapporten är 22.7 – då var allt OK. Det står fortfarande att det är OK på Smittskyddsinstitutets hemsida.
  Att göra en ny mätning 31.7 verkade ologiskt.
  4. Mätningen skedde i början av veckan, de senaste dagarna har det varit frånlandsvind.
  5. Tusentals personer har badat i vattnet sedan senaste mätningen.
  6. Simtävlingen går i öppet cirkulerande havsvatten, det är inte rimligt att vattnet längs hela sträckan är likvärdigt, definitivt inte konstant så att man kan mäta 3-5 dagar i förväg och veta hur det är några dagar senare.
  7. Vi badar inte runt en brygga (man mäter 3-5 meter från stranden) – vi simmar 2.000 meter över hela havet
  8. Smittskyddsinstitutet säljer själva att om det är mer än 300 cfu/100 ml gäller:
  ” innebär höga halter av indikatorbakterierna och det är lämpligt att avstå från bad när vattnet är otjänligt till dess att resultaten är tjänliga igen. Orsaken till de höga halterna ska undersökas och källan åtgärdas om det är möjligt. Om ett bad får flera otjänliga prov i följd, brukar Miljö- och hälsoskyddskontoret stänga badet. Även kraftig algblomning ger bedömningen otjänligt för bad.”
  Vår åsikt är ”lämpligt att avstå från bad” är långt ifrån en stor hälsorisk. Det är inte alltid nyttigt att andas Malmöluften, men en löptur kanske ändå är mer nyttigt än att avstå.

  Vi valde att själva undersöka så gott vi kunde istället för att blint lita på en skylt någon person hade anslått med ”Badförbud”, speciellt när själva skylten hänvisade till källorna ovan.

  Att blint läsa skyltar och inte sätta sig in i frågorna tycker jag personligen är fegt och ansvarslöst!

  Anders Sjöberg, tävlingsansvarig MalmöSimmet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.